De gemeenten Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 05:00

Als taal-ambassadeur deel ik mijn ervaring en kennis in samenwerking met Taalhuis Arnhem, Stichting ABC.

Taalhuis Arnhem en Stichting ABC hebben taalambassadeurs die kunnen worden ingezet om onder andere brieven, folders, postercampagnes en websites te testen op leesbaarheid of gebruikersgemak. De taalambassadeurs kunnen ook vertellen over hun ervaringen, waar ze tegenaan lopen, wat mogelijke oplossingen zijn, en de ambassadeurs gaan naar gemeenten, bibliotheken, basisscholen en welzijnsorganisaties om voorlichting te geven over laaggeletterdheid. Een taalambassadeur maakt vanuit eigen ervaring laaggeletterdheid bespreekbaar en motiveert anderen de stap naar school te zetten. Wie kan er beter vertellen hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven? Wie kan er beter aangeven of communicatiemiddelen duidelijk zijn? De mensen die hier zelf mee te maken hebben: de ervaringsdeskundigen. Taalambassadeurs kunnen worden ingezet om onder andere brieven, folders, postercampagnes en websites te testen op leesbaarheid of gebruikersgemak. De taalambassadeurs kunnen ook vertellen over hun ervaringen, waar ze tegenaan lopen en wat mogelijke oplossingen zijn.

 

Carlos Wiltink 

In de linkerkant van mijn hersenen zitten beschadigingen door messteken die in Brazilië in mijn (prille) jeugd zijn toegebracht. Hierdoor heb ik dyslexie opgelopen. Inmiddels woon ik al een aantal jaar in Nederland en heb ik foefjes en tips van andere mensen geleerd om met mijn probleem om te kunnen gaan, en ben ik taalambassadeur in de regio Gelderland en deel ik mijn ervaring en kennis.

Onderzoek uit 2012 van UNESCO in Londen 

Analfabeten zijn volgens UNESCO (de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) "alle personen van 15 jaar en ouder die niet in staat zijn een korte, eenvoudige tekst over het dagelijks leven met begrip te lezen en te schrijven". De miljoenen kinderen die niet naar school gaan en dus niet kunnen lezen of schrijven, worden vanaf hun 15de analfabeet genoemd. Uiteraard zijn analfabeten niet alleen in ontwikkelingslanden te vinden, maar ook in het rijke Noorden. Naar schatting kan 20 % van de westerse bevolking niet of niet voldoende lezen of schrijven om zich volledig te kunnen redden in de geletterde maatschappij! Analfabetisme in westerse landen blijft echter vaak een taboe. Hoeveel dat er zijn is niet precies te zeggen. De ene bron, VN-Arena, spreekt van 1 miljard, dat is op de wereldbevolking van 7 miljard dus 1 op 7 =14,2% Volgens de cijfers van "mens en analfabetisme zijn er 880 miljoen analfabetisten van 15 jaar en ouder op de wereld. Dat is 12,5 % van de wereldbevolking. Per jaar komen er naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen analfabeten bij. Van alle analfabeten woont 98% in de Derde Wereld. Tweederde van alle analfabeten is vrouw.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.