'Rolstoel voorkomen'Vanwege zijn verwondingen onderging Carlos al vele operaties. "Dat moest ook, want littekens groeien niet mee.
Om te voorkomen dat je in een rolstoel terechtkomt." De laatste operatie aan zijn voet was minder succesvol, de wond ging weer open. Hij besloot in overleg met zijn artsen mee te doen aan een internationaal onderzoek.Carlos is een van de acht Nederlanders die daaraan meedoen. Het is onder meer bedoeld voor mensen met acute grote brandwonden, legt zijn arts, professor Paul van Zuijlen uit. "Zoals Carlos die in het verleden heeft gehad." Er wordt gewerkt met een 'kunsthuid'. "We maken in het lab nieuwe huid met cellen van de verschillende lagen van de menselijke huid."
In samenwerking met een lab in Zürich wordt die nieuwe huid gekweekt. "De bedoeling is dat je op die manier veel meer huid kunt maken. Iemand die heel erg is verbrand, heeft nog maar weinig huid om te kunnen transplanteren. Als je huid in een lab kunt maken, kan je dus grotere brandwonden met iemand zijn eigen huid behandelen." Dat zou volgens hem echt een doorbraak zijn voor deze doelgroep.
Ook moet de methode leiden tot mooiere en soepelere littekens. De eerste resultaten zijn veelbelovend, volgens de arts. Maar het zal nog zeker een jaar duren voor de concrete cijfers naar buiten gebracht kunnen worden. "Al is de waarheid dat het altijd langer duurt dan je denkt, dus misschien wel twee jaar."
'Flinterdun en kwetsbaar'Het onderzoek bij Carlos loopt dus nog. "We hopen vast te stellen dat hij een beter litteken krijgt op de plek waar de kunsthuid is geplaatst." Hoewel de aangebrachte kunsthuid nog flinterdun en kwetsbaar is, ziet het er voor nu goed uit, concludeert Van Zuijlen na bestudering van de wond van Carlos. "We moeten het wel even de tijd geven."Carlos hoopt dat de nieuwe methode ervoor gaat zorgen dat hij in de toekomst zo min mogelijk geopereerd hoeft te worden. "Het doel is dat ik daardoor nog dertig of veertig jaar zonder rolstoel kan."
https://www.gld.nl/tv/programma/gld-nieuws/31
#omroepgelderland #gld #nederlandse #brandwonden #stichting #Rodekruis #Beverwijk
Reactie plaatsen
Reacties